Var och varannan organisation arbetar med värderingar, skapar nya värderingar och utvärderar. Det läggs enormt mycket tid, kraft och pengar på det arbetet.

Hur skulle det vara om vi la samma tid, kraft och pengar på våra egna värderingar, checka av då och då – hur har jag det nu? Har det hänt något, som påverkar mina värderingar? Vad lever jag efter för livssanningar? Vill jag fortsätta leva efter dem, eller vill jag förändra?

Jag hade turen att träffa min man på en UGL-kurs. För oss innebar det att vi började med utvecklingssamtal från dag ett. Låter det pretentiöst? För mig handlar det om att, i ord och handling, värdesätta något man har kärt. Syrran blängde snett och menade att ”det där kommer ni inte ha tid med när ni får barn”. Hon hade rätt. Herregud – vi kunde sitta på ett hotell en hel helg och fördjupa oss en timme i varje fråga. Nej, det har vi verkligen inte tid med nu. Men vi försöker ta chansen så fort vi kan. När vi sitter i bilen, när barnen har somnat eller – någon helt annan stund förutom idag, när det finns andetag att hämta.

På den terapeututbildning jag går nu, fick vi börja med att medvetandegöra vilka livssanningar vi lever efter. Vilka har jag med mig från barnsben? Det finns en hel massa av ”så här är det”, ”så här ska man bete sig” eller ”vi i vår släkt är alltid…” och så vidare, som kan vara intressanta att utforska. Vilka är nya? Var kommer de ifrån? Vilka vill jag behålla? Byta ut? Dumpa? Vad gör de med mig och det liv jag lever? För mig har det inneburit ett gediget arbete med mig själv, som gett mig mycket luft under vingarna.

Jag unnar fler att göra den resan. Medvetandegöra, utforska och revidera de livssanningar du väljer att leva efter. Ta kommandot. Det ligger en massa värderingar där i. Stämmer de med den du är? Är det de du har som grund när du fattar beslut i livet?

Så nästa gång du skriver in ett yrkesmässigt utvecklingssamtal i kalendern – gör detsamma för dig själv privat.

Jag tror att det här medvetandegörandet och utforskandet kring hur vi väljer att leva våra liv, och grunden till det, kan ge oss en enorm frihetskänsla. En kick – jag lever mitt liv!

Relaterade inlägg

Gestaltterapi

Frihet att vara du

Jag tänker att vi människor föds med alla polariteter inom oss. Alla möjligheter, åt alla håll. Framåt – avvaktande, initiativtagande – följande, inlyssnande – tydlig. Som barn är vi enormt lyhörda på – ”Vad ska Läs mer…

Gestaltterapi

Barndomen i terapin?

Jag läser en artikel om terapi och barndomen. I gestaltterapi utgår vi mycket från nuet. Med nuet menar jag inte främst din generella livssituation just nu, utan det omedelbara nuet, stunden just här och nu Läs mer…

Gestaltterapi

Gratis terapi för alla

Aldrig har så många mått så dåligt för så mycket pengar. Hälften av oss svenskar har eller kommer någon gång att drabbas av psykisk ohälsa. Det är hälften av alla du känner. Varannan person du Läs mer…