Aldrig har så många mått så dåligt för så mycket pengar.

Hälften av oss svenskar har eller kommer någon gång att drabbas av psykisk ohälsa. Det är hälften av alla du känner. Varannan person du har i ditt liv. Och siffrorna ökar. Ironin serverar oss en utbränd folkhälsominister. Utbränd ersätts av nytänd och trenden fortsätter.

Idag lider nästan 1 miljon svenskar i arbetsför ålder i Sverige av någon form av psykisk ohälsa. Var tionde människa i Sverige. Antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökade med 67 procent mellan 2010 och 2015.

I Tyskland stöttar man proaktivt, istället för att betala dyrt för städare som sopar upp mänskliga rester. Där får alla gratis psykoterapi. Jag träffade vetenskapsjournalisten Thomas Heldmark, som säger att ”Studier visar på att alla tjänar på det” – en lägre kostnad och en högre grad av välmående.

Vi behöver införa gratis terapi för alla även i Sverige. Är du med och styr landet – inför gratis terapi för alla. Är du med och styr er organisation – inför gratis terapi i hela organisationen (i väntan på att Sveriges politiker ska hinna ikapp).

Hur sjuk måste man vara för att gå i terapi? Ja, hur sund behöver du vara för att våga välja terapi? Livet kommer till oss alla och ibland serverar det ensamhet, otillräcklighet, stress, sorg, prestationsångest – allt det här är delar som kan leda till utmattning, depression och i värsta fall självmord. Det är så många dörrar vi behöver öppna. Så många munnar som behöver börja prata. Så många öron som behöver lyssna. Terapi ger oss en stadigare grund att stå på i livet. Det botar inte bara symptom, utan gör oss till mer stabila människor, med en tydligare kompass. Vi bygger styrkan inifrån, så att vi lättare kan hantera stress, sorg och ensamhet. Livet händer. Låt oss kunna bli starka nog att leva det liv vi har, i med- och motgångar. Utan att människorna, som utgör landet, går sönder.

Det är inte en skam att gå i terapi – det är en skam att vi mår som vi mår. Och inte göra någonting!

Sverige, inför gratis terapi för alla.

För det första kostar det mindre. Det blir ekonomiskt fördelaktigt. ”Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige och utgör 40 % av de totala sjukskrivningskostnaderna. Kostnaderna för psykisk ohälsa i Sverige uppskattas till 70 miljarder kronor per år.”[3] Och siffrorna stiger stadigt.  Låt Sverige betala innan vi mår för dåligt, istället för att betala för den (o)mänskliga städningen efteråt. Att sopa upp resterna av psykisk ohälsa tar längre tid och kostar mer. I dagsläget betalar Sverige mer för att människor ska må sämre. Hur länge ska vi vänta på att få betala mindre, för att må bättre?

För det andra räddar vi människor, individer och familjer. Vi ger människor möjligheten att leva ett bättre liv. För inte vill vi bli kända som landet med flest ensamma människor? Landet med mest psykisk ohälsa? Sjuk-skrivningarna på grund av psykisk ohälsa ökade med 67 procent mellan 2010 och 2015. Sextiosju procent! Vi är snart i 2020. Hur mår vi då och vad har vi gjort för att förbättra sifforna, och livet för människorna bakom siffrorna?

När till och med Sveriges folkhälsominister Gabriel Wikström blir utbränd – då har det gått för långt! Annika Strandhäll tar över hans post, men om den här sjuka trenden fortsätter, finns det snart inga friska som kan ta över alla poster.

För det tredje behöver Sverige bli ett friskare land, ett land som består av välmående människor. Idag har nästan 1 av 3 unga mellan 16–24 år besvär av ängslan, oro eller ångest. Vad blir det för framtid? Vid den senaste mätningen bland skolelever 2013/14 uppgav 57 procent av de 15-åriga flickorna och 31 procent av pojkarna frekventa psykiska eller somatiska besvär.” Femtiosju procent. Terapi kanske vore något ändå, eller vad säger du?

Hjälp oss att skapa ett Sverige som vi med stolthet och kärlek kan lämna efter till våra barn och barnbarn.

Kort och gott: gratis terapi för alla kostar mindre, människorna mår bättre och vårt land får en ljusare framtid. Vad väntar vi på Sverige?

Gratis terapi för alla. 2018 är det valår. Vad kan du göra redan idag, för att bidra till att detta sker?

Relaterade inlägg

Gestaltterapi

Frihet att vara du

Jag tänker att vi människor föds med alla polariteter inom oss. Alla möjligheter, åt alla håll. Framåt – avvaktande, initiativtagande – följande, inlyssnande – tydlig. Som barn är vi enormt lyhörda på – ”Vad ska Läs mer…

Gestaltterapi

Barndomen i terapin?

Jag läser en artikel om terapi och barndomen. I gestaltterapi utgår vi mycket från nuet. Med nuet menar jag inte främst din generella livssituation just nu, utan det omedelbara nuet, stunden just här och nu Läs mer…