Ganska ofta får jag frågan från mina kursdeltagare:
– Är du aldrig nervös?
Jag har, i min vilja att bevara mitt ethos/min trovärdighet, svarat lite sparsmakat i stil med ”jo, det händer. Lite nervositet är bra”.

Jag vet att många stora skådespelare lider av scenskräck – allt från ångest, tårar och kräkningar kan uppstå inför ett framträdande.

I 15 år har mitt heltidsarbete varit på scenen, i egenskap av retoriker. Många har uttryckt att jag aldrig verkar nervös. ”DU kan ju inte vara nervös”. Men alltså. Ni skulle veta. Här kommer sanningen. Jag hatar det. Och jag älskar det.

Jag minns en gång på väg till en ny typ av uppdrag, med en ny målgrupp. Jag grät. Jag trodde jag skulle kräkas. Jag hoppades att jag skulle bli påkörd av en bil. Att ringa från akuten med benbrott skulle kanske vara ett giltigt skäl att få slippa?

Jag har medvetet låtit bli att delge alla dessa detaljer till mina kunder och prospects. Det finns ju de som dömer, som kanske tycker att en retoriker som kämpar med nervositet är en dålig retoriker. Bäst att inte säga något.

Men så finns det ju också något fint i att mötas i allt det här mänskliga…

När jag lyfter på locket inför branschkollegor hör jag samma sak från dem. Man gråter, man vill byta yrke, går med kraftig ångest och känner sig såå liten. Vi är flera retoriker som är nervösa ibland. Kraftigt nervösa.

Självklart har jag varit både mer och mindre nervös under årens lopp, inför olika typer av uppdrag. Men hur dåligt jag än mått, tror jag att nervositeten hjälpt mig att verkligen leverera. Jag är så mån om att mina kunder ska få Top notch. Jag är lyhörd, jag fångar upp signaler och tillfredsställer behov som dyker upp i stunden. Jag har alla sinnen alerta.

Imorse var en sådan där morgon. Jag hade tryck för bröstet, det kändes som att jag liksom svettades inuti kroppen. Jag förbannade mitt yrkesval och vad jag utsätter mig för varje gång.

När jag inledde föreläsningen spred sig en len värme i kroppen. Det här gillar jag. Det här älskar jag!

När jag är klar reser sig moderatorn upp och säger:
– ”Jag har lyssnat till många retoriker under alla mina år och du toppar!” ✨

Tack Bo!
/ En nervös retoriker som levererar ??

Relaterade inlägg

Retorik

Så får du som du vill

Klicka på länken för att se filmen: C253DC08-B5A9-4370-B4E8-EAA992632979 Vägarna till att övertyga är många och ofta fler än vi först kan se. Det krävs lyhördhet och kreativitet. Vem har mest fokus i dina presentationer – Läs mer…

Retorik

En fulländad talare utan publik

”Äääämen asså, jag har inget problem med att prata inför folk” hör jag ofta stora, guppande magar skrocka. ”Men de kanske har problem med att lyssna?” eller ”Du kanske har problem med att MÖTA människor?” (Jag Läs mer…

Ledarskap

Tre tips för chefer och tillgänglighet

Mejl, telefon, (o)sociala medier och ständigt öppen dörr. Eller är det öppet landskap för din del? Jag jobbar med många chefer som talar om deras press att ständigt vara tillgängliga. Oavsett hur de sitter rent Läs mer…