” En av de mest värdefulla insikterna jag tar med mig är vikten av att skapa psykologisk trygghet i gruppen – en förutsättning för att teamet ska våga dela med sig av idéer, reflektioner och utmaningar. Inez kombinerar professionalism med en äkta värme och närvaro som får människor att vilja växa både som individer och ledare.”

Jessica Widegren
Omvårdnadschef Slutenvård
Högspecialiserad barnortopedi och barnneurologi
Astrid Lindgrens barnsjukhus

En hög grad av psykologisk trygghet innebär tryggare grupper, friskare och gladare medarbetare, som stannar längre och gör ett bättre jobb. Det bidrar till en sundare, mer effektiv och mer lönsamt organisation. Genom att kommunicera öppet och visa en ickedömande inställning till gruppen och dess medlemmar, kan var och en bidra till en ökning av den totala tilliten i gruppen. Här har cheferna en viktig roll för att bidra till detta – både med en medvetenhet kring hur du som chef påverkas och hur du påverkar vidare samt en öppenhet och tydlighet gentemot sina medarbetare.

Psykologisk trygghet handlar inte om att allt ska vara snällt och trevligt hela tiden. Det handlar om att vara öppen med det som är – när det är bra och när det skaver. Som att rensa bort smågrus i skon – vi vet alla hur det blir om de ligger kvar. Det handlar om att bidra till en kultur där ni vågar framföra kritik, ha en avvikande åsikt eller säga att du inte förstår. Där ett misslyckande blir en lärdom och där ni finns för varandra. Där öppenheten välkomnas av mottagarens öppenhet och ickedömande.

I sin bok ‘Mod att leda’ skriver Brené Brown “Tydligt är snällt”. Om vi är öppna, om gruppen kan lita på att vi delar en öppenhet, kan vi vila i tydligheten. Även om den kan göra ont ibland.